Célzott RNS szekvenálás-alapú tumordiagnosztika technológia kidolgozása indult a Delta Bio 2000 Kft-nél

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásán 208,75 millió forint állami támogatást nyert el a Delta Bio 2000 Kft. A 298,56 millió forint összköltségű projekt során a vállalkozás célja, hogy segítsen a klinikusoknak a tumor terápiás döntéshozatalban és a betegek kérdéseire adott megfelelő válaszokhoz támpontot nyújtson.

A pályázati projekt fő célja, hogy a Delta Bio 2000 Kft. kidolgozzon egy megbízható és költséghatékony újgenerációs szekvenáláson alapuló targetált RNAseq technikát tumor diagnózis céljára.

A genomikai diagnosztikai teszt kifejlesztéséhez egy olyan megközelítést terveznek, mely az egyedi tumorok génexpressziós mintázatát képes meghatározni és ennek elemzésével a tumor várható viselkedését és terápiás válaszát előre vetíteni. A projekt keretében a Delta Bio 2000 Kft. olyan K+F feladatokat tervez megvalósítani, mint hozzávetőlegesen 150 gén azonosítása, főleg a sejt-ciklus, p53 szignál útvonak, és replikációban szereplő gének közül, melyek expressziós szintjéből következtetni lehet a tumor viselkedésére.

Egy optimális RNS tisztítási módszert is kifejlesztenek FFPE mintákra, cDNS átírási és bar-kódolási technikát, és kb. 150 gén RNS-ének egyidejű dúsítására is módszert dolgoznak ki, végül ezekre targetált RNAseq újgenerációs szekvenálási technikát optimalizálnak.

A projekt során K+F feladat továbbá NGS kimenetelek elemzésére szolgáló szemiautomatikus bioinformatikai folyamatsor és egy elemző program kifejlesztése, mely képes döntést hozni a tumor várható viselkedését és a leghatékonyabb terápiáját illetően.

Az NKFI Alap „2019-1.1.1-PIACI KFI” pályázati kiírásán 208 753 600 Ft állami támogatást elnyert, 298 564 000 Ft összköltségvetésű projekt 2020. szeptember 1-én indult.