Érme kipakolására alkalmas robotot fejlesztettek

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „KKV START INNOVÁCIÓ” című pályázati felhívásán 19,99 millió forint állami támogatást nyert el az SCH-ps Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A 33,33 millió forint összköltségű projekt során kifejlesztett automatizált érmekipakoló rendszer egyszerre segíti a dolgozók fizikai tehermentesítését és a folyamatbiztonságot is.

Az 1997-ben alakult SCH-ps Kft. 2002-től a bankjegyfeldolgozás területén világelső, német Giesecke & Devrient cég minőségi berendezéseinek kizárólagos forgalmazója Magyarországon. 2002-ben kezdték el az ugyancsak világmárkának számító Aerocom csőposta-berendezések tervezését és kivitelezését hazánkban, 2009-től pedig minden képviseleti jogot cégük kapott meg.

Az SCH-ps Kft. innovációs projektjének célja a készpénzkezelés egy bizonyos területének automatizálása volt, kiváltva ezzel a nehéz fizikai munkát. Az automatizált érmekipakoló rendszer külső beavatkozás nélkül képes adatbázisból dolgozni, ezzel elősegítve a dolgozók fizikai tehermentesítését és a folyamatbiztonságot. Készpénzről lévén szó az elszámolás különösen fontos, így a rendszer elhanyagolható hibával dolgozik, illetve hiba esetén az elszámoltathatóság függvényében a készpénzkezelésben használatos protokoll szerint történik a hibaelhárítás. A projekt során szerzett tapasztalatoknak köszönhetően képessé váltak arra, hogy a rendszert világ szinten fél dobozos termékként exportálják.

A prototípus egy betanított robotizált rendszer, amely a készpénzfeldolgozás területén, azon belül is az érmekezelés üzletágban lesz hasznosítható. A folyamat automatizálásával kiváltható az emberi munkaerő, valamint gyorsítani fogja az érme kicsomagolási és pakolási folyamatokat. Az elkészült rendszer képes a beérkező pénzrendelést önállóan feldolgozni. A társadalomra gyakorolt hatása is kedvező, hiszen a nehéz fizikai munka kiváltásával csökkennek a dolgozók egészségügyi kockázatai, javul az életminőségük és kvalifikáltabb munkát tudnak végezni a pénzcsomagolás helyett.

Az NKFI Alap „2020-1.1.1-KKV START” számú pályázati kiírásán 19 995 600 Ft állami támogatást elnyert, 33 326 000 Ft összköltségvetésű projekt 2020. november 1-én indult és 2022. október 31-én zárult.