Mikrobiomdiagnosztikai technológia és szolgáltatási platform fejlesztése indult

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásán 780,48 millió forint állami támogatást nyert el a VISAL PLUS Kft. által vezetett konzorcium. Az 1,08 milliárd forint összköltségű projekt eredményére alapozott bélflóra mikrobiomdiagnosztika alkalmas lesz a vizsgált egyén általános egészségi állapotának felmérésére, monitorozására és betegségének szerzett okainak feltárására, illetve a leginkább célravezető kezelési stratégia kiválasztására is.

A VISAL PLUS Kft., mint konzorciumvezető, a PLASMA EXPERT Kft. és a SZEGEDI BIOLÓGIAI KUTATÓKÖZPONT által létrehozott konzorcium projektje során létrejövő mikrobiomdiagnosztikai kit és bioinformatikai platform különböző biológiai mintákból a benne található baktériumok és azok arányának meghatározására használható majd. A megrendelő a vizsgálat eredményét, a projekt során fejlesztett online platformon tudja megtekinteni, elemezni. A mikrobiom szűrővizsgálatokra egyre nagyobb igény mutatkozik világszerte. Jelentős célcsoportként tartják nyilván a gasztroenterológiai és az onkológiai klinikákat, a fejlesztésükkel létrehozott mikrobiomdiagnosztikai szolgáltatás alkalmas lesz az emésztőrendszeri megbetegedések monitorozására, és képes lesz bizonyos gyógyszerek felszívódásának hatékonyságát és várható terápiás hatékonyságát előre jelezni.

A projekt tudományos újdonsága onnan ered, hogy két újgenerációs szekvenálási technikát ötvöz. A hagyományosabbnak tekinthető V3 és V4 16S RNS mikrobiomszekvenálás és az ún. shotgun szekvenálás kimeneteleit is képes elemezni, melynek során saját fejlesztésű bioinformatikai algoritmus generálja a diagnosztikai eredményt. Ez a megközelítés a mikrobiom összetételén felül alkalmas az antibiotikumrezisztencia gének és a rezisztenciatranszmittáló faktorok felderítésére is. A bélflóra vizsgálatán felül a kidolgozott MicrobiomeStep technológia alkalmas lesz különböző bőrbetegségek és nőgyógyászati minták mikrobiomvizsgálatára is, továbbá a bélflóra és a vérben fellelhető mikrobiom összehasonlító vizsgálatára, mely kutatás feltárhatja a bél mikrobiom összetétel, bélgyulladás kialakulása, baktériumok keringésbe kerülése, autoimmun betegségek kialakulása között fellelhető ok-okozati összefüggéseket. A létrejövő szolgáltatás piaci lehetőségei az adaptálhatósága miatt további célcsoportok irányába is bővíthetőek lesznek.

Az NKFI Alap „2020-1.1.2-PIACI KFI” pályázati kiírásán 780 478 000 Ft állami támogatást elnyert, 1 087 946 000 Ft összköltségvetésű 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00304 számú projekt 2021. június 1-én indult és várhatóan 2024. május 31-én zárul.